Att sälja sin bostad

Guide för dig som ska sälja din bostad!

Du har ett stort beslut framför dig: du ska byta bostad. Här börjar en process som kanske många upplever som nervöst – snabba beslut och mycket att tänka på. Låt din mäklare göra jobbet åt dig!

Varför du väljer att byta boende kan vara väldigt varierande. Det kan vara så att du fått ändrade familjeförhållande eller att du bara vill byta bostadsområde. Det kan också vara så att du bytt jobb och bostadsort och därför behöver sälja din bostad. När du vet att ett bostadsbyte är på gång och att du ska sälja din bostad så är det väldigt viktigt att du funderar kring vad du vill ha ut av din försäljning och att du lär känna marknaden. Vilket pris kan du förvänta dig för din bostad? Hur mycket sålde din granne sin bostad för? Var realistisk men våga drömma.

När du ska sälja din bostad finns det många saker du bör tänka på, här är några tips.

Några råd

  • Lär känna marknaden.
  • Vilket pris kan du förvänta dig för din bostad?
  • Hur mycket sålde din granne sin bostad för?

Tänk på att förbereda din lägenhet inför visning och fotografering. Fotografering kan också vara något som din mäklare kan hjälpa till med. Sällan så säljer människor sina bostäder i orört skick idag. De allra flesta homestylar sina hem, antingen på egen hand eller anlitar någon professionellt för att göra detta. Vad behöver du göra och förändra i ditt hem för att det presenteras på bästa sätt? Kanske en ordentlig garagerensning och röjning är vad som behövs? Fråga alltid din mäklare om en ärlig åsikt. Kanske att nyttja en målarfirma för ett enklare målerijobb till en billig kostnad ger ett mycket högre slutpris. Och framför allt, glöm inte att putsa fönstren!

Ropa inte hej förrän du är över bäcken, säger ett ordspråk! Affären är inte slutförd förrän kontraktet är skrivet. Mäklaren kommer att boka kontraktsskrivning så fort som möjligt efter avslutad budgivning. Därför är det en mycket god idé att läsa igenom kontraktet i förväg så att du har gott om tid att ställa eventuella frågor.

Lyssna till din mäklare och se till att det har varit ömsesidigt. Har du gett mäklaren all information den behöver?  Detaljer som verkar oviktiga för dig vara avgörande. Gör gärna en checklista med det du vill ta upp med din mäklare.

Tänk igenom hur snabbt du kan, eller vill, flytta.

Nog om detta nu, förhoppningsvis har du fått dig lite matnyttigt om hur du ska gå tillväga när du ska sälja eller köpa din bostad. Om du är intresserad av att komma i kontakt med mäklare på andra platser så erbjuds denna tjänst också bland andra på dessa orter;